Museu d'Història de Barcelona - MUHBA

Museu d'Història de Barcelona - MUHBA

El Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) és un d'aquests destins perfectes per a aquells interessats en la història de la ciutat. La seva història, no excessivament extensa, ens porta fins a 1943, any d'inauguració del centre en la seva ubicació actual: la Plaça del Rei. Anteriorment, també van existir propostes rellevants, la més important de les quals va ser la de Duran i Sanpere durant l'Exposició Universal de 1929; però, va ser el trasllat de la Casa Padellàs des del carrer Mercaders fins a la plaça, el que va donar pas al descobriment de restes visigodes i romanes i van suposar a la ciutat no només una de les primeres grans intervencions arqueològiques, sinó un canvi en la forma de veure la història en l'època.  

Els més de 70 anys d'història han recollit nombrosos espais dins i fora del museu, entre els quals destaca la gestió de grans espais com el Temple d'August (Paradís, 10), la via sepulcral romana de la Vila de Madrid, el call o call jueu, la domus de Sant Honorat i altres espais més moderns que recullen desde refugis antiaeris de la Guerra Civil fins espais més moderns que recullen bona part de la història antiga i contemporània de la ciutat. A l'interior del museu destaquen peces de la Barcino d'època (relleus, bustos, joieria i objectes d'ús diari), però també peces medievals i renaixentistes per igual; destaca per sobre de la resta la línia històrica i de discurs narratiu sobre la ciutat des del segle IV a. C. fins a les Olimpíades del 1992: més de dos mil anys d'història que el MUHBA s'esforça a ordenar i recollir a través del Registre Arqueològic de la Ciutat de Barcelona.

Entre les peces més destacades que podem trobar en el seu edifici principal, al qual s'accedeix per la Casa Padellàs (segle XV), i oferint una extensa visita al Palau Reial Major, del romànic medieval (segle XI), el Saló del Tinell o la Capella de Santa Àgata, de finals del gòtic català. La visita ens traslladarà al conjunt monumental romà i a busts de patricis del segle I i II d. C., així com a pintures murals de la conquesta de Mallorca o a diferents retrats i escuts que han format part de l'heràldica i la modernitat catalana des del segle XVII.

L'edifici de la Plaça del Rei del Museu d'Història de Barcelona obre de 10 a 19 hores de dimarts a dissabte i de 10 a 20 hores el diumenge; però, l'activitat i multiplicitat que manté el centre i els diferents punts com la Domus Avinyó, El Call o la Via Sepulcral, entre d'altres, fa que sigui necessari consultar detalladament la programació si volem aproximar-nos amb temps a la història de la ciutat . Mil·lennis d'història que es reparteixen al llarg del nucli antic de la ciutat fins a les zones més allunyades del centre, com Fabra i Coats, la Casa de l'Aigua o el Turó de la Rovira.  

Photo credit: www.itineri.de / Foter / CC BY-ND