Monuments de Barcelona: La Pedrera

Monuments de Barcelona: La Pedrera

Al xamfrà entre Passeig de Gràcia i carrer Provença s'alça orgullós un edifici monumental: es tracta de la Pedrera, coneguda també com a Casa Milà. Aquest habitatge, concebut pel geni creatiu de Gaudí, s'ha convertit en una de les obres modernistes més famoses en el món sencer. Ens acompanyes a conèixer-la una mica millor? El primer que destaca d'aquesta construcció és la façana, que es divideix en tres parts: una a Passeig de Gràcia, una altra al carrer Provença i una més a la zona central, que ocupa l'espai entre les dues i actua com a xamfrà.

Cadascuna d'elles està coronada per diverses paraules de l'Ave Maria i sumen un total de 150 finestres. De la Pedrera destaca especialment el simbolisme religiós amb què Gaudí va voler impregnar l'edifici: a més de les inscripcions de l'Ave Maria, es va projectar un conjunt escultòric de la verge amb el Nen Jesús que no va arribar a produir mai.

A més, es tracta d'una obra típicament gaudiniana, que evoca la natura en cada petit detall: les ondulacions de la façana representen l'onatge marí, i abunden les estrelles de mar, els pops i altres animals marins en la decoració interior. També criden molt l'atenció els balcons, realitzats amb ferro de forja i decorats amb motius abstractes i recreacions de plantes enfiladisses.  

Gaudí es va preocupar tant de la concepció de l'exterior com de l'interior, i es va encarregar fins i tot dels més petits detalls: les portes i les finestres segueixen estrictament l'estètica modernista i es van realitzar pintures murals d'inspiració mitològica i religiosa, com els set pecats capitals. La Casa Milà comptava amb tots els avantatges de l'època: aigua calenta, llum elèctrica, garatge ...

Això es deu al fet que l'espai on es va edificar la Pedrera estava ocupat per un xalet que servia com a límit fronterer entre Barcelona i Gràcia, que era una vila separada de la ciutat fins a la seva annexió el 1897, i que es va convertir en l'epicentre de l'Eixample barceloní, lloc triat per la burgesia de la ciutat per fixar la seva residència.  

I d'aquesta manera, la Pedrera es va erigir sobre 6 plantes, entre les quals es van dividir l'habitatge dels propietaris (el matrimoni Milà), un soterrani destinat a traster, garatge i sala de màquines, i 14 habitatges més destinats al lloguer, repartides entre la primera i la quarta planta. Amb el pas dels anys l'ús de l'edifici ha anat canviant, i actualment es tracta d'una fundació en la qual es realitzen diferents activitats: exposicions, conferències, debats, espectacles ...

S'ha convertit en tot un referent cultural de la ciutat, i qualsevol visita a Barcelona ha de tenir-hi una parada obligatòria. Especialment interessant és el programa "Pedrera secreta", amb el qual podràs realitzar una visita guiada a la casa durant la nit i gaudir d'una experiència única, íntima i inoblidable. Val la pena, ja ho vueràs!

Photo credit: angelocesare / Foter / CC BY-ND