Monuments de Barcelona: Casa Batlló

Monuments de Barcelona: Casa Batlló

Custodiada per un immens drac que descansa en la seva teulada, la Casa Batlló sorprèn a tot aquell que es desplaça fins al Passeig de Gràcia per visitar-la. Sí, hem dit un drac! Però no et preocupis, no és un drac malvat! Les seves escates de colors es van convertir poc a poc en teules irisades, i des de les altures espera, pacient, que els visitants s'adonin de la seva presència mentre descansa sota el sol.

Però aquest ésser mitològic no és l'única sorpresa que t'espera si decideixes visitar aquest edifici singular: la façana està recoberta de milers de trossets de vidre -el famós trencadís que Gaudí va convertir en la seva marca personal- que brillen al sol i són un autèntic espectacle de llum i color la tonalitat del qual va variant al llarg del dia. La forma de Casa Batlló evoca l'onatge del Mediterrani i, també, les vessants de Montserrat. Els gestos de complicitat a la naturalesa no són escassos, com és propi en l'obra de l'arquitecte català: les columnes tenen formes òssies i representacions vegetals, i corona l'edifici una torre de forma bulbosa, semblant a un cap d'all, rematada per una creu de quatre braços.

Hi ha qui diu que, en realitat, aquest edifici és una al·legoria de la llegenda de Sant Jordi i el drac: d'aquest últim ja t'hem parlat, i la creu de la torre representaria l'espasa d'on brolla la sang, formada per les teules vermelloses d'aquesta part del terrat. Les víctimes del drac estarien representades per les columnes amb formes òssies i, també, per algunes calaveres que no poca gent diu veure als balcons. La millor manera de descobrir què hi ha de cert en tot això és acostant fins a la pròpia Casa Batlló i veure-ho amb els teus propis ulls, no et sembla?

Gaudí va convertir aquesta casa en el màxim exponent del modernisme català, i per descomptat no pots quedar-te només amb l'exterior: la part interior de la casa et deixarà amb la boca oberta, ja ho veuràs. T'avancem, per exemple, que molts experts interpreten l'escala que va de la planta baixa al vestíbul com la cua del drac de la teulada, perquè la seva forma sembla la columna vertebral d'un animal. També és molt interessant la forma de les parets de les golfes o la xemeneia del saló principal, situada en un buit amb forma de bolet.

Al menjador, el finestral és una evocació del Pati dels Lleons de l'Alhambra de Granada i et sorprendrà el cel obert que imita una infinitat de gotes d'aigua que semblen caure del sostre. I no et perdis el pati de llums: les rajoles van del blau al blanc en un degradat que evoca una cova submarina, sensació que augmenta encara més la claraboia de vidre de la part superior. Ja t'ho hem dit: l'interior també guarda moltíssims secrets només accessibles per als visitants més atents. T'animes a descobrir-los tots? Serà una experiència excepcional, sens dubte!

Photo credit: aine60 / Foter / CC BY-NC-ND