Les festes més importants de Catalunya

Les festes més importants de Catalunya

Si visites Catalunya per primera vegada, potser et sorprengui el seu gran nombre de tradicions. Els pessebres vivents, els jocs florals, el temps de flors (molt comú a Girona), els correfocs i tantes altres festes que poden fer del nostre recorregut un moment màgic i especial a recordar. Avui, et parlem sobre set de les tradicions i festes més importants de Catalunya i com no perdre-te-les per res del món. Estàs preparat?

Nit de Sant Joan

Focs artificials de la nit de Sant Joan de Roses (Archivo: dvanzuijlekom / photo on flickr)

Coincidint amb el solstici d'estiu, Sant Joan omple de fogueres, petards i sopars populars arreu de Catalunya. És una nit on els concerts i les revetlles s'estenen fins altíssimes hores de la nit (i molts acaben a la platja a l'alba!). La nit del 23 al 24 de juny és una vetllada a marcar en el calendari.

Castellers

Una de les festes més populars i vistoses de Catalunya: Els Castellers (Archivo: fer55. / Photo on flickr)

Criden molt l'atenció al visitant, i és una tradició que es remunta a fa 200 anys. Són Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO des de 2010 i les colles es reuneixen en barris cèntrics de les quatre províncies catalanes a la primavera i estiu.

Temps de Flors

 (Autor: Albert T M / photo on flickr)

El temps de flors és un passeig per racons de gran simbolisme a Barcelona: l'Ajuntament de Barcelona, la Casa de l'Ardiaca o el Museu d'Història són alguns punts que, al costat de la tradició que els acompanya, recrea aquests grans patis florals. No obstant això, el Girona Temps de Flors continua mantenint-se al capdavant, sempre a mitjans de maig, i oferint una exposició espectacular al llarg de tota la ciutat de Girona. Per què quedar-se amb un podent visitar els dos, oi?

Festa Major

Els correfocs és una tradició que no falta a cap Festa Major (Autor: Gerard Reyes | Fotografía / photo on flickr)

Durant l'estiu, a partir de la vigília de Sant Joan i fins a setembre, Barcelona i la resta de localitats i municipis propers s'omplen de correfocs i gegants. El millor és informar-se en detall de quines dates i llocs ens interessen més a través de la Guia Barcelona!  

La Mercè

Piromusical de la Mercè amb el MNAC de fons (Autor: Perrimoon / Photo on Flickr)

Una de les festes més importants de Barcelona és la de la seva patrona. La seva importància actual es basa en la relació entre Barcelona i la resta de municipis (sardana de Girona, castells, diables...) i una celebració que recull el testimoni proper de l'11 de setembre.

La Diada o l’Onze de Septembre

Ofrena floral a la Diada de Catalunya (Autor: Esquerra Barcelona / photo on flickr)

La Diada és, potser, la festa més important de Barcelona i Catalunya en general. Recorda la caiguda de l'exèrcit local enfront de les tropes borbòniques el 1714 i se centra en ofrenes florals, concerts, poesia i activitats al Parc de la Ciutadella i en molts altres punts.

Pessebres Vivents

Els pessebres vivents són representacions en viu del naixement de Jesús i altres escenes bíbliques i religioses; és comú a Catalunya, així com a Barcelona i en altres municipis, i té la Fira de Santa Llúcia com un dels punts neuràlgics de la celebració. Alguns dels més destacats es donen cita a Olot i la Garrotxa, però és recomanable consultar dates i zones en l'Associació Coordinadora d'Pessebres vivents de Catalunya.

Photo credit: Vilanova i la Geltrú / Foter / CC BY