Les festes de la Mercè

Les festes de la Mercè

La Mercè és la festa major de Barcelona i se celebra, cada any, al voltant del dia 24 de setembre en honor a la seva patrona, la Verge de la Mercè. En plena guerra religiosa, narra la llegenda que aquesta mateixa nit de l'any 1218 la verge es va mostrar al mateix temps al rei Jaume I, a Sant Ramon de Penyafort i Sant Pere Nolasc amb la finalitat de demanar que creessin un orde de monjos amb el propòsit de salvar els cristians empresonats pels sarraïns, la qual van denominar com l'Ordre de la Mercè.

No obstant això, el reconeixement de patrona de Barcelona no se li va atribuir fins segles més tard, quan es diu que la ciutat comtal va patir una gran plaga de llagostes i va ser la Verge de la Mercè qui va aconseguir exterminar, l'any 1687. Llavors, el Consell de la Ciutat la va declarar la seva patrona, tot i oficialitzar-se al 1868. Aquesta festivitat és la més coneguda i esperada pels barcelonins i ofereix una completa exposició de la cultura catalana popular.

Per a tots aquells que vulguin viatjar a Barcelona en aquesta data i conèixer les tradicions més arrelades de Catalunya, durant les festes de la Mercè podran fer-ho amb les diferents activitats i actuacions que es realitzen pels carrers de la ciutat. Els espectacles amb més història i tradició els protagonitzen els castellers, encarregats de realitzar els més increïbles castells humans, els gegants, tot un clàssic de les festes populars catalanes, les sardanes i el ball de bastons, danses típiques de Catalunya, i els diables que porten a terme el correfoc, entre d'altres activitats. A més de la Mercè tradicional, durant els dies que dura la festa major també tenim la possibilitat de gaudir de concerts i festivals de música únics i per a tots els gustos.  

Cada any la festa s'inicia amb el pregó pronunciat per una celebritat diferent i el primer ball de sardanes. Després, tots els anys l'ajuntament s'encarrega d'establir la planificació de la festa i organitzar les diferents activitats, tallers i festivals de música que podràs trobar a la pàgina web oficial. No obstant això, alguns espectacles tenen lloc sempre el mateix dia.

És el cas de les torres humanes, les quals succeeixen el 24 i s'exposen els millors castells de les colles locals de la ciutat. Els castells humans són un clar exemple de treball en equip, confiança, unió i força, i representen un dels espectacles més impressionants de les festes de la Mercè. El foc juga un paper fonamental aquests dies, i és que Barcelona es vesteix de vermell a càrrec de les bèsties, dracs i diables que porten a terme el conegut correfoc. Finalment, destaca el piromusical que dóna per concloses les festes i ofereix tot un espectacle de música i foc que no et pots perdre. Gaudeix de les festes de la Mercè i coneix tant les seves tradicions com les noves propostes i festivals de música.  

Autor Portada: vosh. / photo on flickr