La ruta del modernisme

La ruta del modernisme

Barcelona és famosa per moltíssimes coses, però si n'hi ha una que brilla amb llum pròpia és el patrimoni modernista que acull: aquest estil arquitectònic de principis de segle XX ha aconseguit que alguns dels millors monuments de la ciutat siguin els seus propis edificis, i els han convertit en un referent artístic reconegut a nivell internacional; tant és així, que ara pots gaudir de la ruta del modernisme, un recorregut per aquests increïbles edificis.

La ruta del modernisme es va crear amb la finalitat de salvaguardar aquest patrimoni, que va ser durament censurat entre els anys 20 i 30, i cobreix un total de 116 obres entre les que es troben palaus, habitatges, comerços, un hospital, un temple (la Sagrada Família, és clar) i fins i tot bancs i fanals de l'època.

Pots comprar el talonari de la ruta modernista a llibreries de la ciutat, que inclou un mapa amb la ubicació de totes aquestes obres i descomptes de fins al 50% sobre el preu de les entrades als monuments modernistes. Per cobrir tota la ruta necessitaràs entre 4 dies i una setmana. Així i tot, trobaràs un itinerari sense desviacions que pot realitzar-se en una única jornada, per si la teva visita a la ciutat comtal és molt breu però no vols renunciar a descobrir aquest increïble llegat artístic.

A més, en els centres del Modernisme de l'Ajuntament podràs adquirir un pack que inclou el mapa de la ruta, però també una guia de bars i restaurants modernistes amb el seu mapa corresponent i una bossa perquè puguis transportar-ho tot junt. Amb l'itinerari traçat podràs descobrir la Barcelona de Gaudí, de Puig i Cadafalch i de Domènech i Montaner, genis indiscutibles de l'art modernista que van situar la ciutat en el punt de mira de l'art internacional. Per facilitar el recorregut, i per a totes aquelles persones que prefereixin anar per lliure, totes aquestes obres estan indicades amb unes rajoles de color vermell, conegudes com panot, que marquen l'eix de la ruta. Aquest és un petit exemple de les obres més desconegudes que podràs descobrir amb aquesta ruta:

  • Castell dels tres dragons. Aquest edifici es va construir com a cafè-restaurant per a l'Exposició Universal de 1888. El trobaràs al Parc de la Ciutadella al final del Passeig Sant Joan, molt a prop de l'Arc de Triomf.
  • Casa Calvet. Dissenyada per Gaudí, es va construir a principis del XX. És una de les obres més conservadores de l'arquitecte.
  • Casa Comalat. Aquesta obra de l'arquitecte Salvador Valeri i Pupurull és una de les més desconegudes de la ruta modernista, tot i que es tracta d'un edifici singular, únic i indiscutiblement bonic. Una façana dóna a l'avinguda Diagonal i l'altra, al carrer Rosselló.
  • Casa de les Punxes. Aquest famós edifici es recrea en les formes dels castells medievals, a partir de la fusió de tres edificis que va dur a terme Puig i Cadafalch. El trobaràs a l'avinguda Diagonal.
  • Observatori Fabra. Aquest preciós observatori astronòmic està ubicat a la muntanya del Tibidabo. Va començar a construir-se el 1902 seguint els plànols de Josep Domènech i Estapà.
  • Torre Bellesguard. Una altra obra del mestre Gaudí, que comparteix ubicació amb un antic castell medieval. La trobaràs al carrer del mateix nom.

Photo credit: jaime.silva / Foter / CC BY-NC-ND