La Barcelona romana

La Barcelona romana

La ciutat de Barcelona és una de les més antigues d’Europa. Els primers assentaments humans daten del segle VI a.C. Foren els romans qui al segle II a.C. van establir-se al Mont Tàber. El 13 a.C. l’Emperador August va fundar la colònia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino. Les restes de la Barcelona romana estan tant a la vista que passen desapercebudes a visitants i locals.

La Barcelona romana

El Fòrum Romà i el Temple d’August

L’actual plaça de Sant Jaume ocupa el terreny de l’antic Fòrum de la Barcelona romana. A l’antiga Roma, el centre de les ciutats es creava a l’encreuament entre els carrers anomenats ‘cardo’ i ‘decumanus’, que també tenien les quatre portes de la ciutat. Aquests carrers avui es coneixen com el carrer de la Ciutat i carrer del Bisbe (decumanus) i carrer de la Llibreteria (cardus).

Es creu que en aquell espai s’hi va construir un temple impressionant dedicat a l’Emperador August del que avui encara podem veure’n una part de les columnes a la seu del Centre Excursionista de Catalunya, al carrer del Paradís 11.

 width=

Llegeix més! Deixa't perdre pel barri Gòtic

L’aqüeducte de Barcino

A la Plaça Nova de la Catedral hi teniu la reconstrucció de l’aqüeducte romà que, es creu, portava aigua neta a la ciutat tant per abastir els banys públics, com pel consum humà. Dins de la Casa de l’Arcàdica s’hi troben els dos orificis per on circulava l’aigua. Molt a prop, a la plaça del Vuit de Març hi podreu veure un dels únics trams de l’aqüeducte, descoberts als anys 90 del segle XX durant unes obres.

 width=

La Muralla Romana

La muralla de Barcino és perfectament visible a diversos punts i es troba en molt bon estat de conservació. L’única porta que es conserva de l’antiga muralla romana està a la plaça Nova de la Catedral, just al costat de la reconstrucció de l’aqüeducte.

Podeu veure més trams de la muralla al carrer del Sots-Tinent Navarro, plaça dels Traginers, carrer del Correu Vell, carrer de Regomir o al carrer de Ginyàs.

barcelona romana

La Porta de Mar i les Termes portuàries

El Pati Llimona en època de la Barcelona era part de l’edifici de les termes a la Porta de Mar. El nivell del mar al segle II d.C. es trobava on avui tenim carrer Ample i gràcies a això, els banys públics de Barcino es van instal·lar en aquest edifici del qual se’n conserva només la piscina d’aigua freda, visible des del carrer. Les termes van ser abandonades al segle IV d.C. i el conjunt va passar a ser part de la muralla defensiva, del que se’n conserva l’entrada per vianants.

barcelona romana

Via sepulcral

A la plaça de la Vila de Madrid hi podreu veure un conjunt de sepulcres d’època imperial romana. Aquest conjunt té d’especial que es pot veure des del carrer, ja que el nivell de la ciutat romana es troba entre 1,5 metres i 3 metres per sota del nivell actual de Barcelona. Aquesta necròpoli es troba a la que era una de les vies secundàries d’accés a la ciutat i les tombes pertanyen a persones de classe mitjana i baixa (esclaus i lliberts).

barcelona romana

Bonus track!

Museu d'Història de Barcelona - MUHBA

El MUHBA, a la plaça del Rei s/n, ens ofereix una visita a l’entorn arqueològic de la plaça del Rei, on als anys 20 es va trobar un conjunt de cases romanes a tocar de la muralla. Un conjunt de 2000m2 per la Barcelona romana, a més d’altres espais patrimonials com la Domus de Sant Honorat o la Domus d’Avinyó. El MUHBA, a més, us ofereix una visita per la història de Barcelona des de Barcino fins al segle XXI.

Fotos: Instagram YT Pere TarrésMireia Díez Galindo / Cicero Barcino / Viquipèdia / El Digital / Equipatge de ma /