Poblenou

Poblenou

Si vols descobrir Barcelona, probablement visitis la Sagrada Família, el Parc Güell, el Tibidabo, Montjuïc, les Rambles ... Però l'autèntica Barcelona, la de tota la vida, és la que batega allunyada de l'enrenou turístic, la qual discorre entre carrers i carrerons , la dels ciutadans. Descobrir Barcelona de veritat -com passa en tantes altres ciutats- suposa allunyar-se una mica dels punts típics i endinsar-se en els llocs menys coneguts, els que transiten dia a dia els habitants de la ciutat.

Només així podràs posar-li imatges a l'essència d'un lloc i conèixer el seu veritable rostre. I això és, precisament, el que passa amb el barri del Poblenou, que encara conserva l'aroma de l'antiga capital catalana. Els seus carrers bullen d'història, i és que per aquí han desfilat mercaders, anarquistes, obrers... Va ser un pantanal fins ben entrat el segle XVII, amb grans aiguamolls plens de joncs; i aquesta abundància d'aigua va ser la que va afavorir la creació massiva de més i més fàbriques fins al segle XX, moment en què va començar a desindustrializarse.

Avui dia, al Poblenou trobaràs infinitat de racons amb encant on gaudir de la gastronomia catalana, torrar-se al sol a les seves platges, prendre unes tapes a mitja tarda o provar una gran varietat de cerveses artesanes, i tot això a un preu més que raonable. Per descobrir Barcelona, no pots perdre't Poblenou. I si vols provar la millor orxata de la ciutat, tampoc!  

Entre els millors restaurants, destaca Can Recasens, un celler de tota la vida en el qual podràs degustar menjars tan deliciosos com taules de formatges o embotits regats d'un bon vi amb denominació d'origen. Però, això sí, a un mòdic preu.

Si t'agrada el peix, no deixis de visitar Els Pescadors, un dels restaurants més emblemàtics de la ciutat. Quan el temps ho permet, pràcticament tot l'any, és imprescindible passejar per les seves platges, prendre un bany o prendre el sol. La bandera blava oneja a les seves platges, de sorra daurada, que compten amb l'avantatge de no estar tan massificades com les del barri de la Barceloneta.

Una de les més apreciades pels barcelonins és la platja del Bogatell i la nudista platja de la Mar Bella. Tampoc cal oblidar-se dels restaurants i xiringuitos que voregen aquests petits paradisos de palmeres, aigua i sorra. Poblenou també és el lloc perfecte on revelar una altra de les cares que et queden per descobrir de Barcelona: la ruta del cementiri de Poblenou, que et traslladarà al s. XIX a través d'un recorregut per 29 tombes de personatges il·lustres que reposen aquí. Aquest va ser el primer cementiri extramurs de la ciutat, inaugurat el 1775, i en ell podràs admirar fabulosos mausoleus modernistes i neoclàssics. Algunes escultures, com el petó de la mort, et deixaran sense parla.

A més, dues vegades l'any (al març i al novembre) podràs viure aquesta experiència durant la nit, a la llum de les espelmes i acompanyat per un guia vestit de serè que t'explicarà, un per un, quins són els punts més rellevants del cementiri. Sense cap dubte, es tracta d'una opció que trigaràs a oblidar i que et mostrarà una de les facetes més ocultes de la ciutat. ¿T'atreviràs a descobrir-la?

Com veus, descobrir Barcelona significa moltes coses, i cadascuna t'agradarà més que l'anterior! Aquests són només alguns dels encants que t'esperen al bohemi barri del Poblenou, però hi ha més, molt més. Vols un consell? ¡Aventura't en els seus carrers i descobreix tot el que el barri ha de oferir! Photo credit: Jordi's / Foter / CC BY-NC