El Park Güell

El Park Güell

El Park Güell és un dels llocs més emblemàtics i visitats de Barcelona, i no és per menys: aquest enorme jardí de més de 17 hectàrees recull tot el geni creatiu del seu dissenyador, Antoni Gaudí, i va ser el lloc on l'artista va poder experimentar nombroses solucions estructurals que culminarien en l'execució de la Sagrada Família anys després.

Es tracta d'un espai integrat amb la natura, i bona prova d'això són les columnes, construïdes imitant la forma i textura dels arbres, i la inexistència de formes rectes: predominen les línies ondulades i geomètriques. Compta amb una gran càrrega simbòlica i suposa la posada en comú dels valors de Gaudí i Eusebi Güell, el comte que va ser mecenes de l'arquitecte.

L'entrada al parc és una al·legoria que representa l'entrada al Paradís, i conté un fort simbolisme polític i religiós; es concentren referències al desenvolupament de la burgesia catalana i també a la cultura grecoromana. Aquí trobaràs dos preciosos pavellons, un d'administració i un altre que actua com a porteria, el primer rematat amb una esvelta torre amb la típica creu gaudiniana i l'altre amb una volta en forma de bolet.

A continuació, trobaràs un dels símbols més internacionals del Park Güell: l'escultura del drac, situada a l'escalinata d'accés al parc, que alberga tres fonts amb conjunts escultòrics que representen els països catalans: la primera font està representada per dos cercles, un que simbolitza el món i un altre, el traç del compàs de l'arquitecte; la segona conté l'escut de Catalunya i una serp, que pot representar tant la medicina com la serp de Moisès; i la tercera, la del drac o salamandra, rememora la ciutat de Nimes, on es va criar el comte Güell.

L'escalinata culmina en una sala hipòstila que, inicialment, havia de servir com a mercat: al principi, aquest parc seria una urbanització. El projecte va fracassar perquè la zona, quan s'estava construint, estava poc urbanitzada i allunyada del centre de la ciutat, de manera que hi va haver molt poc interès en comprar alguna de les parcel·les.  

El cor del Park Güell està compost per una immensa plaça oval flanquejada per un immens banc de més de 100 metres de longitud, cobert pel característic trencadís que es va crear amb restes de ceràmica. Encara que és majoritàriament abstracte, podràs trobar-hi els signes del zodíac, peixos i alguna altra forma.

Anima't a trobar-les totes! Com a curiositat, la plaça no està pavimentada perquè drena l'aigua de pluja, que filtra per les columnes fins a un dipòsit subterrani que serveix per regar el parc. Per transitar pel parc, Gaudí va dissenyar diversos viaductes pels que podien circular carruatges, acompanyats per uns camins porticats per als transeünts; s'inspiren en diferents estils arquitectònics: romànic, gòtic i barroc.

A la part més elevada del Park Güell trobaràs el Calvari, un monument que evoca els talaiots de la cultura balear: aquí anava a construir-se una capella, però el fracàs del projecte urbanístic va fer que la idea no quallés. En el seu lloc, Gaudí va decidir construir aquest monument megalític en memòria d'unes coves prehistòriques que s'havien trobat en el propi parc.

Photo credit: Martin Pilát / Foter / CC BY-NC-ND