Edificis de Barcelona: el Passeig de Gràcia

Edificis de Barcelona: el Passeig de Gràcia

El Passeig de Gràcia és una de les zones més concorregudes i apreciades de Barcelona, tant per comptar amb tota una multitud de marques sofisticades com per reunir molts dels edificis més emblemàtics de tota la ciutat. Així doncs, si decideixes visitar la ciutat comtal no pots perdre l'oportunitat de caminar per una de les seves avingudes més importants i deixar-te impressionar per tots i cadascun dels seus atractius.

Durant dècades, el Passeig de Gràcia va constituir la zona preferida de la burgesia catalana, especialment després de la celebració de l'Exposició Universal de 1888 quan van començar a acomodar fins al punt d'instal·lar els seus habitatges i iniciar una important remodelació dels edificis adquirits per a la seva residència.

Aquest fet va permetre que els arquitectes catalans més famosos de l'època arribessin a la ciutat i impregnaran el passeig amb el seu estil modernista. Així doncs, el Passeig de Gràcia es va convertir en un dels símbols més representatius de Barcelona, i encara avui gaudeix de tal privilegi. Entre tots els edificis emblemàtics que es van construir en aquell moment i van crear l'herència que avui disposem, n'hi ha dos que destaquen per sobre de la resta per ser algunes de les obres més il · lustres del que va ser el major representant del corrent modernista, la Pedrera i la casa Batlló de Gaudí.

La Casa Milà, més coneguda com La Pedrera, es va construir entre els anys 1906 i 1912 i va ser declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO l'1984. La Casa Batlló, per la seva banda, es va crear entre el 1904 i el 1906 i es va declarar Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 2005 Ambdues compten amb una espectacular façana al més pur estil Gaudí, amb representacions de la naturalesa i motius fantàstics com les escates de drac. La Casa Batlló es troba situada en l'anomenada "poma de la discòrdia" per reunir edificis dels arquitectes més importants del moment, Gaudí, Puig i Cadafalch i Domènech i Montaner.

Del segon dels arquitectes trobem la Casa Amatller, construïda entre els anys 1898 i 1900 i declarada monument històric al 1976 Es tracta d'un edifici exquisit i espectacular, ja que s'hi recullen restes de l'estil gòtic català, flamenc i gran presència del modernista. Actualment podem accedir al vestíbul i visitar la botiga.

Pel que fa a les edificacions de Lluís Domènech i Montaner, en aquesta mateixa illa trobem la Casa Lleó i Morera, creada entre el 1902 i el 1906 Es tracta d'una casa amb una façana ornamental que ha anat patint una sèrie de rehabilitacions al llarg dels anys. Avui dia podem realitzar visites guiades de temps límit i seguint l'horari establert per a això.

A més dels edificis més importants del modernisme a Barcelona, el Passeig de Gràcia compta amb altres obres cèlebres que no et pots perdre, com són la Casa Enric Batlló, al Bulevard Rosa, al Palau Robert i el Palau Malagrida, entre d'altres.