Descobreix el mapa de Barcelona del Projecte Use-it

Descobreix el mapa de Barcelona del Projecte Use-it

Uns mapes acolorits i amb recomanacions de tota mena circulen per la ciutat de Barcelona des de fa unes setmanes. Son els mapes de Barcelona del projecte Use-it, que a la nostra ciutat estan lidertas per quatre joves estudiants de la UPF que, amb gran entusiasme i dedicació, van crear l'Associació Barcelona: Travel like a travel. El Youth Hostel Pere Tarrés és un dels punts de difusió d’aquest mapes, que estan pensats per a gent jove. Hem tingut la sort de conversar amb la Noelia, una de les seves creadores, que ens ha explicat de què va tot plegat... No us perdeu l’entrevista!

Quan va començar el projecte Use-it Barcelona?

El nostre projecte comença el cap d'any del 2012-2013, quan l'Alba Gil, presidenta de l'Associació i co-coordinadora del projecte, va de viatge a Praga i descobreix el mapa-guia Use-It Praga. El fa servir i se n'enamora! Al febrer ens va reunir a un parell d'amigues de la universitat per explicar-nos el descobriment que havia fet i el que es proposava a fer: Use-it Barcelona.

Per tant, podríem dir que el projecte de Barcelona forma part d’una iniciativa global de mapes juvenils?

Sí, podríem dir que gairebé totes les ciutats que emprenen una guia Use-it és perquè algú ha tingut una “experiència use-it”, que en diem nosaltres; algú ho descobreix, ho viu i ho vol compartir de la seva pròpia ciutat.

Com us veu organitzar per crear els mapes de Barcelona?

El projecte Use-it Barcelona, o millor dit, l'Associació Barcelona: Travel like a local, va néixer amb l'únic objectiu de crear el mapa Use-it de la nostra ciutat. Un mapa que inclou recomanacions de llocs per visitar, per anar de festa o menjar, i alhora consells amb to irònic o graciós del tarannà dels barcelonins, allò que ens fa únics, la nostra manera de fer i de ser. 

Quants sou a l’equip de Barcelona: Travel like a local?

Ara mateix som 4 persones de manera activa: tot dones! Les dues coordinadores, la noia que s'encarrega de multimèdia i la web, i és clar, la nostra il·lustradora.

Quina diferència hi ha entre els mapes de Use-It Barcelona i els mapes convencionals?

Els mapes són gratuïts, estan disponibles al web de Use-it en Pdf per descarregar i s’actualitzen anualment. Tot el finançament per fer els mapes prové de l’Administració Pública i estan dirigits a gent jove, tot i que els pot fer servir qualsevol persona que tingui el que denominem “esperit Use-it”, sense marge d’edat. Però sens dubte, el més destacat és que no són comercials, és a dir, que ningú paga per aparèixer al mapa.

I què garanteix el fet de que no es pugui pagar per sortir representat al mapa?

Doncs el fet de què no continguin cap tipus de publicitat i de què es facin servir altres recursos per escollir què es recomana als mapes és el què els fa més fiables. Un sap que allò que està llegint o el lloc al què va a sopar, per exemple, és sincerament recomanat perquè aquells que fem els mapes pensem que és el que respecta els criteris d'un lloc Use-it: bona qualitat, bon preu, manteniment de l'essència de la ciutat, ser típicament local i amb un esperit jove.

Per què els mapes són pensats per gent jove?

Són pensats per a joves perquè són fets per joves. És a dir, aquesta manera de viatjar, el voler conèixer un lloc tal i com el viuen els autòctons és un fenomen que ara s'ha posat mot de moda. Abans un anava a París i visitava la Torre Eiffel, el Louvre i l'Arc de Triomf. Ara vol saber què fan els parisencs de veritat, a quines discoteques van, on i què mengen, quins són els parcs amagats plens de gent local i lluny de turistes... Suposo que un busca sentir-se integrat. El “user” és viatger, no turista.

A quantes ciutats estan presents els mapes Use-it?

La xarxa va néixer oficialment al 2002 i al 2008 es va crear l'òrgan europeu que aglutina totes les iniciatives Use-it: Use-it Europe. Fins fa dos anys, la xarxa comptava amb una vintena de ciutats. Ara mateix som més de 40 i n'hi ha moltes que estan en projecte i treballant, com les de Zurich o Utrech.

Hi ha algun rerefons social en el projecte dels mapes?

De fet, la iniciativa Use-it va néixer a Copenhaguen (que no té mapa Use-it!)  com una iniciativa cívica. Es descrivien així: “USE-IT és un senzill centre de recopilació d’informació, un lloc per trobar-se, relaxar-se, intercanviar idees, trobar un lloc barat per a dormir i assabentar-se’n de tot sobre el què la ciutat té per a oferir a aquells que, com tu, tenen un baix pressupost”.

Doncs llavors era presentat com un “projecte de civisme”?

Era la manera que va trobar l'Ajuntament de la ciutat de rebre els joves viatges i d'incitar-los a respectar la ciutat, a no embrutar-la i estimar-la. Perquè aquest és el turisme que volem, aquell que ve a visitar la teva ciutat per a tractar-la bé. I qui millor la tracta que qui hi viu? Fem servir l'empatia suposo...

Com és el mapa de Barcelona?

No tinc pas paraules per descriure'l! Per començar, el disseny és meravellós. Vam voler que fos a primera vista impactant i ple de color. I penso que la Laura Picallo, la nostra il·lustradora, ho ha aconseguit sense cap mena de dubte. “L'home Barcelona”, com li diem nosaltres a la figura que vesteix la portada, és una aglutinació de tot el que comporta la ciutat: l'art, els carrers, la història, el mar, la muntanya i el dinamisme que té. Vam intentar que, a més de ser estètic, fos funcional, que les seccions de consells estiguessin a llocs útils (com per exemple el “usefull information”, que es pot llegir només desplegant la contraportada).

I què hi surt representat?

En el cas de Barcelona, vam voler que hi fossin tots els districtes. Allà és on vivim els locals, no? No només hi ha coses a veure al centre! Hi ha mil tresors amagats als barris. Això va implicar que el mapa fos més ample, un cop desdoblat, que els altres Use-it. Una cosa que ens va costar molt de dur a terme va ser la tria dels llocs. Barcelona és enorme, un gegant turístic i té mil coses a veure! Vam decidir que aquell qui ve a veure Barcelona ja sap què és La Sagrada Família, el Parc Güell o el Camp del Barça. Així que vam posar totes aquestes icones– que se'ns menjaven moltíssimes recomanacions extra- en petits dibuixos a sobre la cartografia, així, d'un sol cop les situàvem al mapa i guanyàvem espai per a altres recons.

Però vau decidir vosaltres quatre els llocs a representar de Barcelona?

No, per escollir els llocs que surten, vam fer més de 200 enquestes a joves barcelonins a través dels Punts d'Informació Juvenil (PIJ) i de les xarxes socials. Vam rebre moltíssima participació i això ens va donar, alhora, moltíssima feina. Use-it es caracteritza per ser molt acurat en les seves recomanacions: què val la pena d'aquest lloc, per què hi haig d'anar i quant em costarà? Així que ens va tocar fer de turistes!

Els mapes son un projecte professional, remunerat?

Els mapes Use-it sempre són projectes voluntaris. No hi ha ningú que cobri per editar-los, il·lustrar-los o repartir-los, són gratuïts. I això els dóna un valor incalculable. Totes les persones que han posat el seu gra de sorra en el projecte ho han fet de manera altruista i “per amor a l'art”. Empreses així encara ens demostren que la gent creu en coses i hi posa il·lusió. Sovint ens pregunten què en trèiem de tot això, i sempre diem que molta il·lusió, conèixer gent nova que comparteix la teva manera de veure el món i sobretot satisfacció.

Al Youth Hostel Pere Tarrés tenim els mapes per repartir-los entre els nostres visitants. Perquè creieu que els albergs són un bon punt de difusió?

Perquè entenem que la gent que volem que rebi el mapa sigui principalment aquelles persones que comparteixen la nostra manera de viatjar. És a qui més li interessa, segur! I normalment s’allotgen en albergs o hostals com el vostre. Així va ser com vam contactar amb la Xarxa d'Albergs de Barcelona (ACATUR), de la que forma part l'Alberg Pere Tarrés.

Quina rebuda ha tingut?

De moment estant tenint molt bona acollida. Tots els turistes que ens trobem pel carrer fent servir el mapa ens diuen que és molt útil i que el disseny és molt atractiu. Esperem que d'aquí a un any ens trobem els mateixos comentaris! Tot i això, fem enquestes d'utilitat amb els mapes per tal de millorar la següent edició.

El mapa només es útil per qui no coneix la ciutat?

No, en absolut! El mapa també és molt útil per als que som de Barcelona. Segur que no coneixeu els 80 llocs que recomanem!

Quin és el següent pas del projecte?

Una novetat 2.0! L'equip europeu està preparant, ja fa un any, l'aplicació mòbil de Use-it! També té una característica especial diferent a la resta: funcionarà off-line. És a dir, sense internet. Perquè, sovint, quan un viatja no disposa de connexió (tot i que nosaltres hem posat al mapa quins locals dels què recomanem tenen wifi). Així es podrà visitar les ciutats amb l'aplicació, trobar els carrers amb més rapidesa i, alhora, podrà trobar-se amb d'altres users que estiguin fent servir l'aplicació! Si encara no tens el teu mapa de Barcelona Use-it, el trobaràs a la recepció del Youth Hostel Pere Tarrés. Si vols més informació sobre el projecte, aquí tens la web y les xarxes socials de l'Associacio Barcelona Like a Local.

Projecte Use-it: http://use-it.travel/cities/detail/barcelona/ Facebook Use-it Barcelona: facebook.com/useitbcn Twitter Use-it Barcelona: @USEITBCN