Descobreix la Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona

Descobreix la Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona

La Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona, és una excel·lència arquitectònica, i amb una gran història, que no disposa del mateix impacte turístic que tenen altres edificis religiosos de la capital catalana, però que té una importància vital en l'evolució del territori.

Construïda entre 1329 i 1383, aquesta bella basílica és considerada el millor i més complet exemple de l'arquitectura gòtica catalana, a més de la gran importància que va tenir en la seva època, ja que aquesta representació religiosa va ser construïda pels feligresos, pescadors, obrers (coneguts com a Bastaixos) i el poble del barri de la Ribera.

Història marcada pels atacs i la seva restauració

Els autors del projecte que va donar vida a la Basílica de Santa Maria del Mar van ser Berenguer de Montagut i Ramon Despuig. Es tracta d'una església considerada popular i amb una gran importància per a la gent de la ciutat, ja que va ser finançada per armadors i mercaders, i gran part de la població va participar en la seva construcció.

Tot i així, cal destacar que la imatge que presenta en l'actualitat és fruit de la restauració que ha patit durant els darrers anys, ja que diferents parts del monument van ser destruïdes per culpa de les diferents guerres que va patir la ciutat. En concret, un dels seus pitjors moments va ser l'incendi que anarquistes i comunistes van provocar durant la Guerra Civil (1936), i que va destruir el magnífic altar barroc i totes les imatges i arxius del temple.

Aquest fet és també el motiu pel qual l'interior del temple compta amb un aspecte ennegrit que no fa sinó aportar encara més misteri i interès.

Una joia del gòtic català

La Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona és considerada el millor i més complet exemple de l'arquitectura gòtica catalana.

A l'exterior es poden apreciar les peculiaritats d'aquest estil arquitectònic, com les línies rectes i els contraforts massissos que li donen un aspecte robust, compacte, molt diferent de les catedrals gòtiques europees. El campanar és octogonal i les portes són de roure massís amb decoracions de ferro.

Però, sens dubte, la principal bellesa d'aquest temple està dins de la basílica. La imponent estructura presenta un interior amb tres naus. La central és la que admet més capacitat de llum i la seva construcció està basada en l'antiga tècnica ad quadraum. Composta per extenses superfícies de pedra nua, i interminables i esveltes columnes en forma de palmeres, erigeixen de manera harmoniosa una connexió entre totes les parts.

La combinació de tots aquests elements, la màgia captivadora de la basílica per se i les seves belles històries la converteixen en un exemple de la distinció a Europa en l'època gòtica.

Diferents tipus de visites

El monument arquitectònic es troba en ple barri Gòtic. En concret, la seva adreça és Plaça de Santa Maria, 1; i es pot arribar fàcilment amb la Línia 4 de metro, baixant a la parada Jaume I.

L'entrada a l'interior és gratuïta, i el seu horari és de dilluns a dissabte, de 9:00 a 13:00 i de 17:00 a 20:30 hores; i diumenges i festius, de 10:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:00 hores.

A més, cal destacar que, tot i que l'entrada a la zona interior és gratuïta, hi ha diferents opcions a preus reduïts per poder conèixer més la seva arquitectura amb l'ajuda d'un guia; i l'accés a les torres i terrasses sí que té un suplement extra.

D'altra banda, als capvespres d'estiu hi ha també l'opció de fer una visita exclusiva en grups molt reduïts per passejar pràcticament en solitari per l'interior de Santa Maria del Mar. Aquesta visita especial acaba a les terrasses del monument, on podreu contemplar els estrets carrerons del Born, els principals edificis de Ciutat Vella i una impressionant panoràmica de 360º sobre Barcelona quan es fa fosc.

Interessant, oi? Doncs la cosa no es queda aquí. Després de planificar la ruta per la zona del Born i caminar pels indrets més gòtics de la ciutat, arriba el moment de descansar. L'estada a l'alberg de Barcelona de Pere Tarrés és perfecta per descobrir tots els secrets que amaga la Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona, la gran joia del gòtic català.