Consells per a unes vacances segures a Barcelona

Consells per a unes vacances segures a Barcelona

Barcelona és una de les ciutats més interessants i segures d’Europa i atrau milions de visitants cada any. Tot i això, com en qualsevol gran ciutat, cal tenir en compte certs aspectes per a la pròpia seguretat personal. La Policia de la Generalitat, els Mossos d’Esquadra, us dóna els consells de seguretat següents amb la finalitat d’aconseguir que la vostra visita a Catalunya sigui més segura i agradable. Abans del viatge Abans d’iniciar el viatge és recomanable que recopileu la informació que us pot resultar rellevant: adreces i números de telèfon d’institucions i de serveis bàsics. El consolat és un interlocutor fonamental a l’hora d’ajudar a solucionar qualsevol problema greu que pugui sorgir: anoteu-vos-en l’adreça i el telèfon. Durant el viatge

  • A l’hotel: Quan sortiu de l’habitació o quan dormiu, és aconsellable que tanqueu les portes i les finestres. També us recomanem que feu servir la caixa forta per guardar els objectes de valor.
  • A la via pública: Cal que quan sortiu porteu a sobre un document acreditatiu i una targeta de l’hotel o l’adreça del lloc on us allotgeu. Si viatgeu en transport públic, no perdeu de vista les vostres pertinences. Si aneu a algun lloc on preveieu que hi pot haver aglomeracions, és convenient que porteu la bossa de mà i la càmera fotogràfica creuades al davant i la cartera guardada en una butxaca interior. Desconfieu de les persones que vulguin desviar la vostra atenció amb excuses diverses: avisant-vos que teniu una taca a la roba, intentant vendre-us unes flors o demanant la vostra signatura per donar suport a qualsevol causa. També és possible que trobeu al carrer persones que us proposin participar en jocs d’atzar en què sembla molt fàcil encertar i guanyar. Aquest tipus d’activitat és il·legal i és perseguida per la policia, ja que és un frau. La compra i la venda il·legals de qualsevol tipus de producte a l’espai públic no està sotmesa a cap control, ni administratiu ni sanitari. Us recomanem no comprar llaunes de begudes, DVD, bosses de mà, etc. a llocs no autoritzats.
  • A la carretera: Si viatgeu amb vehicle, estigueu alerta si persones desconegudes us avisen que el vostre vehicle té una avaria, perquè pot no ser cert i tractar-se d’un intent de robatori. Per si de cas, conduïu amb molta cura fins a una àrea de servei no aïllada i ben il·luminada. No deixeu objectes de valor a la vista dins del vehicle.
  • A la platja: És fonamental que respecteu les banderes que indiquen l’estat de la mar i us permeten conèixer el grau de seguretat del bany. Així mateix, us recomanem que no hi porteu objectes de valor, sinó només allò que us sigui estrictament necessari. Manteniu sempre a la vista i controlats els vostres objectes personals. També heu de saber que, per a la vostra seguretat, és aconsellable que no dormiu a la platja ni a altres espais públics.
  • Oci: Si voleu assistir a un espectacle, concert, etc., heu de saber que l’única garantia que teniu que les entrades són oficials és adquirir-les a les taquilles de venda i a llocs autoritzats, i no mitjançant la venda d’un particular a la via pública. Als bars i restaurants, demaneu la carta de menús i consumicions abans de fer la comanda, per evitar malentesos i sorpreses a l’hora de pagar.
  • Assistència a congressos: Retireu-vos l’acreditació fora del recinte per no cridar l’atenció. Vigileu els vostres objectes personals en tot moment.

SITUACIONS D’EMERGÈNCIA A Catalunya hi ha diferents cossos policials. En matèria de seguretat ciutadana, us podeu adreçar a la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana o la Policia Local. Quan els agents treballen de paisà, la seva identificació són la credencial i la targeta d’identificació professional. El telèfon d’urgències és el 112. És únic a tot l’àmbit europeu i dóna resposta immediata les 24 hores del dia davant d’una situació d’emergència. Hi podeu telefonar si necessiteu la policia, els serveis sanitaris o els bombers. És gratuït i s’hi pot trucar fins i tot des de llocs on el vostre operador no té cobertura. En el cas que vulgueu presentar una denúncia, us podeu adreçar a qualsevol de les comissaries que trobareu a la ciutat, les 24 hores del dia, tots els dies de l’any. Al telèfon d’atenció ciutadana 012 us poden informar de la comissaria més propera. També trobareu aquesta informació al webwww.mossos.cat.