Com es celebra el carnaval a Barcelona?

Com es celebra el carnaval a Barcelona?

El Carnestoltes és una de les setmanes més especials de l'any a Barcelona. Dies on la ciutat es converteix en un veritable espectacle de tradició i festeig.

Com potser ja sabeu, el Carnestoltes és una festa lunar! Això vol dir que el seu inici s'emmarca en el cicle anterior a la Quaresma i s'inicia set setmanes després de la primera lluna plena del solstici d'hivern. Per tant, els seus dies de celebració varien any rere any.

En concret, aquest 2020 la ciutat comtal s'omplirà de música, llum i color del 20 al 26 de febrer.

Set dies on Barcelona estarà plena d'actes i activitats per celebrar amb alegria el tradicional Carnestoltes. En aquest post us explicarem amb detall les principals celebracions que es duen a terme cada dia, perquè no us perdeu res d'una de les festes més representatives del territori català.

Una setmana de llum i excessos a Barcelona

El Rei Carnestoltes és el responsable de donar el tret de sortida al Carnaval a Barcelona. Es tracta del personatge central de les festes a tot Catalunya i la figura que representa l'esperit d'alegria i de celebració durant aquests dies.

Durant la setmana, apareix el Dijous Gras amb una cercavila amb música, diables i correfocs que comença a la Rambla i s'estén fins al Mercat de Born, on finalitza amb una taronjada i focs artificials.

També és un dia marcat per la gastronomia, on les famílies es reuneixen per tastar algunes de les especialitats tradicionals, com la botifarra d'ou, la truita i la coca de llardons. El menjar és una de les peces claus en la celebració. Així que no dubteu en participar en molts dels concursos de truites que es duen a terme als diferents barris de la ciutat.

Entre menjars i festa arribem a dissabte, un dels dies més especials i, sobretot, amb més ambient carnavalesc a Barcelona. En aquest festiu dia, s'organitzen diferents rues a tots els barris de la capital per portar la festa a tots els racons.

D'altra banda, el diumenge té lloc la Taronjada, una tradició molt antiga que fa molt poc temps que s'ha consolidat, i que també compta amb balls. La presència del rei Carnestoltes, una batalla campal amb taronges i El Sarau de la Taronjada, un ball de màscares tradicional, són el plat central del dia.

El punt final al Carnestoltes té lloc el dimecres següent (dimecres de cendra). Conegut també com l'Enterrament de la sardina, la imposició de la cendra simbolitza la penitència i el penediment pels dies de bogeria del Carnaval.

La nit durant el Carnaval

Deixant de banda els esdeveniments oficials, durant tota la setmana hi ha també molt d'ambient nocturn. I és que la majoria de discoteques a Barcelona organitzen nits temàtiques per celebrar el Carnestoltes.

No obstant això, on les nits agafen una nova dimensió durant el Carnaval és sens dubte a Sitges, que es converteix durant aquests dies en una de les zones més mogudes de la costa mediterrània. Els seus pubs, discoteques i desfilades de carrer ofereixen una contraposició total a l'ambient festiu i, alhora, tradicional de la capital, i es transforma en la ciutat perfecta on deixar-se anar durant el Carnaval.

Sense cap dubte, es tracta d'una de les èpoques més especials per visitar Barcelona. Dies de festa, tradició i bogeria que encara gaudireu més amb el vostre allotjament a l'alberg de Barcelona de Pere Tarrés.