Botigues centenàries a Barcelona

Botigues centenàries a Barcelona

Moltes de les botigues més emblemàtiques de Barcelona van obrir les seves portes al públic fa més d'un segle, però segueixen estant tan en forma com el primer dia. El seu encant particular ha fet que sàpiguen sobreposar-se al pas del temps, i ni els canvis d'època, ni les modes passatgeres, ni el pas d'una manera de vida a una altra han pogut amb elles.

T'animes a descobrir aquestes botigues centenàries amb nosaltres? Comencem per la gastronomia, et sembla? El restaurant Can Culleretes, situat al cor del barri gòtic, et sorprendrà amb plats típicament catalans. Va ser inaugurat en 1786 i és, sens dubte, una parada obligada per tornar al passat durant una estona. Si vols reviure la història de Barcelona i de Catalunya, tampoc pots obviar el Cafè del Centre, inaugurat el 1873: entre d'altres, per aquí va passar l'arxiconegut anarquista Salvador Puig Antich.

Per comprar aliments, begudes i delicatessen diverses, no et perdis Queviures Murria o la botiga de queviures Quilez; aquestes botigues centenàries són petites grans joies tant per la vista com per als sentits. Entrar en una d'aquestes botigues et farà vibrar amb el ressò de milers d'històries passades. Seguint aquesta línia, els més llaminers no poden perdre Xocolates Amatller, la marca de cacau més antiga del país: el 1797 la família Amatller va començar a produir-lo, i encara avui segueixen dedicant-se a això. La xocolateria Fargas et transportarà a l'època modernista i podràs degustar l'increïble xocolata a la pedra. Però no només cafès, restaurants i bomboneries han sobreviscut al canvi de segle: la cereria Subirà segueix produint espelmes des que va ser oberta el 1761, tant per a esglésies com per a decoració particular.

La barreteria Obach i la farmàcia Ferrer Argelaguet, ambdues d'inicis del s. XX, et sorprendran gratament. L'encant principal de totes aquestes botigues centenàries de Barcelona és que han sabut mantenir l'essència dels seus orígens fins al dia d'avui, i brillen amb llum pròpia entre els moderns aparadors que les envolten.

Però si hi ha dues d'aquestes botigues que faran volar la teva imaginació cap a una altra època, aquestes són, sense discussió possible, El Rei de la Màgia i L'enginy. La primera, que va obrir les portes el 1881, compta amb l'orgull de ser la primera botiga dedicada al il·lusionisme d'Espanya; la segona porta més de 150 anys creant figures de cartró-pedra que han estat part central de les festes.

Òbviament, Barcelona acull moltes més botigues centenàries capaces de transportar-te a una altra època, que veuen passar els anys ocultes, discretament, en el tràfec i el bullici del dia a dia. Si vols saber més, sempre pots descobrir els secrets del segle passat mitjançant rutes organitzades, com la que trobaràs a ConèixerBCN, d'unes 3 hores de durada.

O bé, submergir-te en les profunditats de la ciutat, a la recerca d'aquests petits diamants que encara avui segueixen sorprenent a turistes i barcelonins per igual. Serà, potser, perquè sentim bategar una mica de nosaltres mateixos entre les seves vitrines, perquè la nostra història forma part de la seva? No ho sabem, però t'animem a descobrir-ho!  

Photo credit: Natalia Piernas / Foter / CC BY-NC-SA