Barcelona Sants, l'epicentre del transport ferroviari

Barcelona Sants, l'epicentre del transport ferroviari

Si hi ha un tret que defineix l'estació de Barcelona Sants és, sens dubte, el moviment: milers de viatgers, desenes de línies de tren, botigues, restaurants... Barcelona Sants és un dels centres neuràlgics del transport ferroviari de Catalunya i, sense cap dubte, és l'estació més important de Barcelona, ​​i aquesta és la sensació que transmet a qualsevol que es passegi pel seu interior. Aquí el temps passa ràpid entre andanes i vagons, i més et val estar atent si no vols perdre't! L'estació de Barcelona Sants va començar a construir-se en els anys 70, si bé ja existia aquí una línia de ferrocarril datada el 1881.

Després de successives remodelacions, el projecte de 2008 va ser el que va culminar amb la incorporació dels trens d'Alta Velocitat a les línies que passaven per aquesta estació. Concebuda, avui dia, com un petit aeroport, en el seu interior trobaràs botigues de restauració, de regals, una comissaria, botigues de lloguer de vehicles i lavabos, així com una àmplia xarxa de serveis al viatger: punts d'informació i de venda, taquilles, consignes... A més, l'estació compta, a l'exterior, amb diverses zones d'aparcament, parades de taxi i d'autobús. A Barcelona Sants paren tots els trens de Rodalies, Mitja i Llarga Distància i, també, d'Alta Velocitat; les vies estan numerades en funció del tipus de línia: de la via 1 a la 6, per a trens d'Alta Velocitat i de la 7 a la 14 per als trens de Rodalies, Mitja i Llarga Distància:  

  • La 7 i 8 inclouen les línies R1, R3, R4 i R7
  • La 9 i 10, línies R2, R10 i trens de Mitja Distància que vagin cap al sud (sentit Llobregat)
  • La 11 i 12 són per a trens de Llarga Distància, que uneixen Barcelona amb París, Madrid, Sevilla, Màlaga, Lió, Marsella i Tolosa
  • La 13 y la 14, per a les línies R2, R10 i Mitja Distància que vagin cap al nord (sentit Besòs)

Així doncs, tens mil i una maneres d'arribar fins a Barcelona Sants, fins i tot encara que sigui de passada. Si el teu tren fa parada aquí o has de fer transbord i canviar de línia, estàs a l'estació ideal per no avorrir-te: a més de les botigues també trobaràs una fira d'art a la part posterior de l'estació -de dimarts a dijous- en la que es venen objectes d'artesania i joies. Perfecte per passar l'estona mentre esperes que arribi el teu tren! I a les rodalies l'oferta també és més que interessant: just al costat de l'estació hi ha el Parc de l'Espanya industrial -no et perdis l'estàtua amb forma de drac!-.

I molt a prop trobaràs el Carrer de Sants, bulliciós com pocs: és un carrer comercial en tota regla, així que no et serà difícil trobar el record perfecte de viatge o aquell lloc ideal on prendre alguna cosa mentre esperes que surti el teu tren. A prop de l'estació de Barcelona Sants es troba el Youth Hostel Pere Tarrés, el teu allotjament ideal a Barcelona.    

Photo Credit:JT Curses [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons