Barcelona al Nadal

Barcelona al Nadal

El Nadal és una època especial i a la ciutat comtal té un aire a tió i pastors prop de la Fira de Santa Llúcia i de la Sagrada Família; viure Barcelona al Nadal és imaginar Portal de l'Àngel amb gent pujant i baixant cap a la Catedral de Barcelona, o cap a la plaça Catalunya, o dirigint-se a la Rambla de Canaletes entre adorns que brillen en verd, en vermell i en blanc per sobre dels nostres caps. Què podem fer durant aquesta època a la capital de província?

L'encant l'acullen els mercats nadalencs, especialment el de Santa Llúcia, patrona d'un gran nombre d'oficis tradicionals, que recull entre les seves paradetes estacionals figures per al pessebre, avets i decoració per a la llar; entre les paradetes, els pessebres es complementen amb tions, molsa i adorns tradicionals. Si estem de pas per Barcelona, no podem deixar passar l'oportunitat de conèixer el barri del Guinardó, on la Sagrada Família es torna una mica més local, i concentra el moviment en un mercat tradicional que rep als Reis Mags, el Tió de Nadal i Sant Nicolau.

A més de les tres grans festes que se celebren a Catalunya (el Tió de Nadal, a qui s'alimenta des del 8 de desembre per rebre petits regals el dia de Nadal, el Pare Noel o Santa Claus, o Sant Nicolau, que s'ha adoptat en els últims anys per a les mateixes dates, i els Reis Mags, que arriben al Port de Barcelona per visitar llocs emblemàtics del centre de la ciutat), el Nadal a Barcelona és un moment per conèixer una mica més activitats típiques d'un àmbit més local; com les obres de teatre de pastorets, on es narra la Nativitat i la lluita entre el bé i el mal, la versió més popular se li deu a Josep Maria Folch i Torres.

Conèixer la ciutat serà sempre sinònim d'abandonar aquelles zones més turístiques, i ens obligarà a apropar-nos fins a barris com el d'Horta, Gràcia o Sarrià

Què et semblen les nostres recomanacions per gaudir Barcelona per Nadal? Com veus la ciutat es gaudeix, en aquesta temporada, al llarg dels carrers més emblemàtics del nucli antic i del centre de la ciutat, ornamentades amb legions d'adorns i llums daurades que destaquen, molt especialment, al Passeig de Gràcia.

Mentrestant, durant la celebració, podem amenitzar l'espera entre Nadal i Sant Esteve, o Sant Esteve i Cap d'Any amb els Sants Innocents (28 de desembre), on des de la TV i la ràdio fins al carrer s'omple de bromistes disposats a gastar una innocentada. El Nadal és època de tradició i família a la ciutat comtal, on els plats típics com l'escudella o la carn d'olla apareixen en taules plenes en què la família s'uneix, per escoltar les campanades, o assistir a tradicions típiques com la Missa del Gall o el Cant de la Sibil·la entre torrons i neules, i és que Barcelona al Nadal és festa, però també és record, tradició i família.  

Photo credit: MiquelGP54 / Foter / CC BY-NC-ND