Art urbà a Barcelona: ruta alternativa per descobrir

Art urbà a Barcelona: ruta alternativa per descobrir

Una de les coses que caracteritza a Barcelona són els grans mosaics, fets amb tinta i esprai, que es poden veure en tots els seus carrers.

Són grans obres d'art urbà que solen ser molt populars entre joves, turistes i qualsevol amant de l'art que vol gaudir de noves obres exposades al carrer. Aquests graffitis es poden trobar en un simple passeig per la ciutat, o bé en una ruta especial si ets un apassionat d'aquestes tècniques urbanes.

El renéixer de l'art urbà a Barcelona

L'art urbà segueix present en diverses zones de la ciutat, i fins i tot s'han llançat nombroses iniciatives que pretenen buscar alternatives perquè el graffiti i la vida a la ciutat convisquin en harmonia.

Exemples d'això són la campanya Big Walls, de la plataforma Murs Lliures (Murs Lliures), que ha estat impulsada per l'activisme d'associacions locals com Rebobinart i altres iniciatives i associacions com Bombcelona, que volen incentivar el permís a practicar l'art del graffiti en parets de la ciutat en desús.

Una altra mostra d'això és que aquest any el Centre Comercial Glòries va impulsar el Bloom Art Fest, una exposició dels artistes més populars de l'art urbà.

La ruta de l'art urbà a Barcelona

L’street art es concentra avui a gran escala al Raval, bressol dels graffitis més cridaners de Barcelona, i es deixa veure a la resta de barris, on agafen la davantera Gràcia i l'Esquerra de l'Eixample.

Perquè puguis descobrir tot l'art que ofereixen els carrers de Barcelona, t'animem a que ens acompanyis en la nostra particular visita als llocs més destacats de Barcelona. Deixa't seduir per l'art al carrer!

El Raval com a punt central de l'escena graffitera

Als peus del MACBA s'han organitzat les primeres rutes del grafitti pel Raval, un dels barris de més tradició graffitera. Al Raval veuràs obres envoltades d'una aura romàntica, com els bustos icònics d'Andrea Michaelson, conegut com BTOY.

Altres obres d'art urbà que trobaràs és la necessària evasió que proposen altres artistes com Ozzy i Tod amb les seves bèsties surrealistes i monstres, o un dels curiosos pantocràtor de Omino79, les referències japoneses que es plasmen en una de les geishes esmorteïdes d’Okokume són la mostra de com l'art urbà a Barcelona és més tendència que mite.

Poble Sec

Després del Raval, has d'anar direcció al barri del Poble Sec. Des de l'any 2012 s'ofereixen espais a l'aire lliure perquè els artistes urbans donin curs a la seva creativitat.

El projecte, impulsat per Rebobinart, va començar amb els tres murs de "Les Tres Xemeneies" i la iniciativa s'ha estès a altres llocs de la ciutat, més enllà del barri del Poble Sec.

El Gòtic

Després de visitar els Murs Lliures del Poble Sec t’has de dirigir cap a Ciutat Vella. Passejant pels seus carrers descobriràs l'art urbà que amaga la capital catalana.

Al cor d’aquest districte, trobaràs el Gòtic, el cèntric barri barceloní que enamora per l'art impregnat a les seves parets. Cayetana Gomis, gestora de patrimoni, historiadora i guia, inclou en la seva ruta del graffiti tres parades obligatòries: l'Hospital de la Santa Creu, el carrer Petritxol i Santa Llúcia.

Poble Nou

Ciutat Vella és un altre dels barris que no poden faltar a la teva ruta d'art urbà a Barcelona.

Vorejant la costa, pel passeig marítim, arribaràs al Poble Nou. Si no vols anar caminant, pots agafar el metro de la línia groga per conèixer una de les col·leccions d'art urbà més importants de la ciutat.

La ruta pels graffitis del Poblenou es troba pel Passatge Llacuna, número 22 i la mançana que inclou els carrers Agricultura, Veneçuela, Treball i Pallars. Aquí trobaràs el mític graffiti "Molt Honorable" de la Castell, on apareix Jordi Pujol representat com Vito Corleone en "El Padrí".

En aquest barri, no et pots perdre les obres dels carrers Selva de Mar (a l'altura del número 127) i Pere IV (a l'altura del número 345), on hi ha "La Escocesa", un centre de creació artística.

Moltes són les zones en què pots gaudir de l'art urbà a Barcelona i en què coneixeràs nous corrents artístics, o almenys noves idees d'artistes que són completament diferents als clàssics de Velázquez o Goya.

Després d'una atrafegada jornada d'exposicions urbanes d'art, pots trobar un espai com l’alberg de Barcelona de Pere Tarrés en el qual descansar de la teva ruta per les obres més representatives de l'art urbà a Barcelona, i comprovaràs amb els teus propis ulls que la ciutat ressorgeix d'entre esprais per pujar per les parets.