Quines activitats s’organitzen per al Dia de la Dona a Barcelona

Quines activitats s’organitzen per al Dia de la Dona a Barcelona

Barcelona no és només ciutat de festa, cultura i tradició, sinó també de lluita i reivindicació. Juntament amb Madrid, són els dos punts neuràlgics d'Espanya on es duen a terme les majors accions de protesta contra les injustícies i les parcialitats.

En aquest sentit, un dels dies que més expectació genera és el Dia de la Dona, el 8 de març. Des de fa pràcticament dos segles, les dones surten aquesta data assenyalada al carrer per reivindicar millores laborals i salarials, conciliació familiar, igualtat i per rebutjar totalment el sexisme.

En aquest nou post us expliquem de quina manera participar en una de les protestes que cada vegada prenen més importància a tot el món: el Dia de la Dona.

Totes al carrer

El gran acte per al Dia de la Dona, que se celebra el mateix 8 de març, és l'enorme mobilització que s'organitza, de manera simultània, en totes les grans ciutats del territori, i també d'Europa.

El mateix diumenge, a partir de les 17 hores, la plaça Universitat de Barcelona es convertirà en un dels epicentres reivindicatius de la ciutat per reivindicar la total igualtat entre homes i dones.

Cultura per erradicar la desigualtat

D'altra banda, cal destacar que es tracta d’un moviment que va molt lligat a la cultura, ja que aquest desequilibri en alguns contextos entre homes i dones cal erradicar-lo des de la quotidianitat. I és per això que, a Barcelona, la reivindicació agafa especial importància a nivell cultural, en els Centres Cívics de la ciutat.

Durant tot el mes, i en pràcticament cada barri, molts d'aquests centres socials estableixen una programació transversal i per diferents àmbits centrada en destacar el paper del gènere femení al llarg de la seva història, i també en l'actualitat. Al web de l'Ajuntament de Barcelona es detallen, centre per centre, totes les activitats per al Dia de la Dona a Barcelona.

Destaquen, per exemple, els tallers que organitza l'Institut d'Humanitats de Barcelona al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCB), centrats en la revolució duta a terme pel feminisme dels anys setanta. S'estendrà fins al proper 1 d'abril.

A la reivindicació s'uneix també el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), que cada any intenta manifestar la seva lluita contra la discriminació de la dona en l'àmbit de la creació i la producció artística i intel·lectual amb diferents activitats obertes al públic. A més, durant el 8 de març el museu organitza una jornada de portes obertes per a totes les dones.

Rutes per la Barcelona femenina

Finalment, amb motiu del Dia de la Dona, diferents associacions recorden el paper femení clau -i sovint oblidat o silenciat- en la història de la capital catalana. Des d’artistes i intel·lectuals que van forjar l'ideari cultural de la Barcelona moderna a feministes reivindicadores, lluitadores i rebels que van defensar la Segona República o la resistència durant la posterior dictadura.

No perdeu l'oportunitat de celebrar aquest tipus de jornades, ara mateix indispensables, en un dels grans epicentres mundials on tenen lloc els moviments per al Dia de la Dona. Així, gaudiu del vostre allotjament a l'alberg de Barcelona de Pere Tarrés, el millor alberg de la ciutat per experimentar aquestes reivindicacions a la ciutat.