5 coses que no sabies de la Plaça de Catalunya

5 coses que no sabies de la Plaça de Catalunya

És el centre de Barcelona i punt de trobada dels barcelonins i d’inici i moltes vegades també de final per les primeres rutes dels visitants.

Però, coneixes les curiositats que amaga la Plaça de Catalunya?

La Plaça de Catalunya no hauria d’existir

El que avui és la Plaça de Catalunya no va ser previst al Pla Urbanístic d’Eixample de la Ciutat de Barcelona encarregat a Ildefons Cerdà l’any 1860. Cerdà hi va situar una altra illa de cases com a la resta de l’Eixample, desplaçant el centre de la ciutat a la Plaça de les Glòries. L’Ajuntament volia un altre tipus d’eixample i Antoni Rovira i Trias va projectar una Barcelona a l’estil de París centralitzada en una gran plaça anomenada Fórum de la Reina Elisabet II. Finalment l’any 1895 la pressió de l’Ajuntament va aconseguir que aquell espai es convertís en la Plaça de Catalunya.

Les grans mansions

La Plaça de Catalunya era la illa número 39 de l’Eixample i es va permetre construir diverses cases, la primera de totes fou la Casa Gibert. Propietat d’una important família de l’època, es va començar a construir al 1860 i la Reina Elisabet II fou convidada a la col·locació de la primera pedra. La casa estava situada a l’espai que avui ocupen les dues fonts que donen a la Ronda de Sant Pere. Va començar una cursa per construir-hi les millors cases de la ciutat com la Casa Rosich i Estruch o teatres i divertiments com el Panorama Waterloo, el Café ‘la Pajarera’, el Siglo XX, el Teatro del Buen Retiro o el conegut Circo Ecuestre. Al 1895 foren enderrocats tots els edificis i l’espai va quedar desert fins al 1902, quan es va iniciar la primera urbanització de la plaça.

El gratacels perdut

El 29 de setembre de 1920 la revista American Architect es feia ressò del pla per construir el primer gratacels d’Espanya. Havia de ser una torre d’estil neogòtic de 130 metres d’alçada i 30 pisos que havia d’estar a l’espai que avui ocupa l’edifici ‘El Triangle’ i que havia de contenir oficines, hotels i una estació al subsòl, l’únic que sí es va arribar a fer. La idea va sorgir al cap del seu promotor, Ramon Sellés i Miró qui va anar a buscar als arquitectes americans John Mead Howells i John Gamble Rodgers, creadors de la seu de Chicago Tribune, per a que projectessin el primer gratacels d’Espanya. Però en això va quedar, en un projecte que no va tornar a la llum fins al 2009, quan es va mostrar en maqueta a l’exposició ‘Cerdà, 150 anys de modernitat’.

La primera galeria subterrània d’Europa

Al 1940 s’inaugurava l’Avinguda de la Llum, la primera avinguda comercial subterrània d’Europa. Va ser construïda a partir de les obres de soterrament del Ferrocarril de Sarrià del 1929 i dissenyada per Jaume Sabaté Quixal. L’Avinguda feia 170 metres de llarg i anava des del carrer de Bergara fins a la Rambla. Comptava amb 2000m2 , 68 botigues i fins i tot un cinema. Va tenir tant d’èxit que al 1949 va ser declarada per l’ajuntament punt d’interès pels visitants, però a partir dels anys 60 va iniciar una lenta però imparable degradació fins al maig de 1990, en què es tanca. Avui només en queden els accessos que donen a l’estació de FGC de Plaça de Catalunya i la part ocupada per una perfumeria. La resta fou remodelada per a l’ampliació de l’estació de tren o està tapiada.

Per què es coneix com a Plaça de Catalunya?

No se sap del cert l’origen el nom. El que avui és la Plaça de Catalunya era una de les zones exteriors de la muralla de la ciutat medieval. Els circs itinerants, fires o mercats s’instal·laven a l’esplanada al costat del Portal de l’Àngel. Quan es va permetre enderrocar les muralles, els barcelonins no van dubtar en fer seu aquell espai i batejar-lo com a ‘Plaça de Catalunya’ tot i els intents de les autoritats per donar-li un altre nom, com per exemple ‘Foro de Isabel II’. Intents que mai van quallar.