25 anys de Barcelona 92. Com ha canviat la ciutat?

25 anys de Barcelona 92. Com ha canviat la ciutat?

Barcelona és una ciutat en continu creixement molt abans que se celebressin els Jocs Olímpics de Barcelona 92. Els seus projectes urbanístics i grans obres han anat configurant amb el pas del temps una personalitat única i en permanent ebullició. Això es va intensificar amb l'arribada dels jocs, la ciutat comtal va rebre un fort impuls amb la creació de la Vila Olímpica, la recuperació de la mar o de part de Montjuïc. La Barcelona Olímpica va ser un moment fonamental de la seva història, capaç de posar els fonaments d'un futur prometedor, que en el present ja està recollint els seus fruits.

Barcelona 92, una fita en la història de la ciutat

Si hem de triar una data per al desenvolupament i obertura d'aquesta ciutat al món, aquesta és el 25 de Juliol de 1992, el dia que van començar els Jocs Olímpics de Barcelona 92, un moment històric que va suposar un punt d'inflexió per situar Barcelona al mapa. Va suposar l'enlairament de la seva projecció internacional, incloent aquí el seu model de ciutat diversa, cosmopolita i cívica. Uns jocs que van marcar un abans i un després en la història de la ciutat, tant a nivell esportiu per a tot l'esport espanyol com a nivell arquitectònic i de configuració de la ciutat. Des de llavors Barcelona s'ha obert al món, amb modificacions de gran calat urbanístic, socials i culturals.

2a Revolució urbanística de Barcelona

La celebració dels Jocs Olímpics i l'impuls urbanístic i social que va originar a Barcelona es pot considerar la segona gran revolució després del Pla Cerdà, que va suposar l'eixample de la ciutat i va formar les bases de la Barcelona que coneixem en l'actualitat. Barcelona ha anat configurant un model de ciutat que aposta per l'harmonia entre els barris, l'increment de zones verdes i d'oci, així com, un interès per mantenir-se a l'avantguarda amb grans infraestructures com l'ampliació de l'aeroport del Prat i el sorgiment de nous barris com el Poblenou, convertit en una zona moderna i dinàmica.

Amb motiu dels Jocs Olímpics també es va construir el port Olímpic, per poder ubicar aquí les embarcacions que participaven en les competicions de vela, avui dia és un port esportiu, zona d'oci i centre turístic de Barcelona. També es va transformar la muntanya de Montjuïc, amb la remodelació de l'Estadi Olímpic Lluís Companys, i la construcció de modernes instal·lacions esportives com el Palau Sant Jordi.

Amb l'arribada de les olimpíades de Barcelona 92 ​​es van construir dues torres que s'han convertit en autèntiques icones: La Torre de Comunicacions de Collserola que domina la ciutat des del Tibidabo, obra del famosíssim arquitecte Norman Foster i la Torre de Comunicacions de Montjuïc, també coneguda com Torre Telefònica o Torre Calatrava pel seu autor, Santiago Calatrava.

Posteriorment, l'skyline de Barcelona ha canviat amb la construcció de la Torre Mapfre i l'Hotel Arts al Port Olímpic, els edificis més alts de la ciutat actualment. En els últims anys la ciutat ha continuat amb la seva imparable transformació amb el projecte districte 22@, que buscava reformular el barri industrial del Poble Nou, també s'ha recuperat la zona del Besòs, i s'ha construït l'anomenada Diagonal Mar, amb espais verds i parcs, com el Parc Central de Nou Barris o el Parc del Centre del Poblenou. És imprescindible parlar de la Torre Agbar (acrònim provinent de l'empresa d'Aigües de Barcelona) un gratacel que arriba als 145 metres d'altura i autèntic símbol de la Barcelona actual.

L'última actuació urbanística són les anomenades superilles, que restringeixen el trànsit per donar preferència al trànsit de vianants, amb carrils bici i millors equipaments públics. Barcelona és una ciutat europea, amb un model que pensa en el futur i la innovació, una ciutat sorprenent i eclèctica capaç de meravellar el visitant gràcies a la seva riquesa arquitectònica i urbanística, però també cultural, social o gastronòmica. Aquests són alguns dels canvis que ha experimentat la ciutat en 25 anys, i es pot confirmar que la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona 92 ​​han suposat la transformació de ciutat industrial a ciutat turística, cultural, i sobretot, moderna. Us imagineu com serà Barcelona d'aquí a 25 anys?